Errare humanum est

Back with a new batch!

29/01/2004

Mosterd na de maaltijd


Dacht ik een leuk kortje gevonden te hebben, voor in de Intermediair, blijkt dat het al lang in de krant gestaan heeft! Dat is zuur, vooral omdat ik vrij zeker weet dat er niet veel mensen zijn, dit het hebben gezien. En dat terwijl het vet belangrijk is! Daarom dus nu, twee weken na het ANP, een belangrijk bericht!

Jong geleerd, grote hersens
REGENSBURG - Ouderdom en ziekte zijn niet de enige oorzaak van structurele verandering in de hersenen. Uw grijze massa kan namelijk ook groeien door jongleren. Dit wordt in Nature gemeld door de Duitse neurologen Bogdan Draganski, Christian Gaser, Volker Busch, Gerhard Schuierer, Ulrich Bogdahn en Arne May.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat zij twaalf jongeren van gemiddeld 22 jaar gedurende drie maanden lieten oefenen met jongleren. Ze maakten aan het begin en het eind van de periode een MRI scan van iedere proefpersoon’s cerebro. Vervolgens mochten de proefpersonen drie maanden niet jongleren waarna weer MRI scans werden gemaakt.

Het experiment toonde aan dat bij de jongleurs twee gebieden in de hersenen ongeveer drie procent waren gegroeid. Het betrof delen die zich vooral bezig houden met het verwerken van bewegend beeld. Ook na de drie maanden onthouding waren deze delen iets in volume afgenomen, maar nog altijd groter dan die van een controlegroep, die helemaal niet had gejongleerd. De oorzaak van de toename kunnen de onderzoekers nog niet geven, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met een toename in het aantal neuronen, een aantal nieuwe contacten tussen bestaande neuronen. (DH)

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage