Errare humanum est

Back with a new batch!

03/12/2003

Ideeënbus 2

Het land van de reizende trein

Japanse magneet trein gaat 581 km/h (bewijs dat de afstand tussen Osaka en Tokyo binnen het uur kan worden afgelegd).

The train set previous speed records Nov. 19, when it reached 579 kph on an unmanned run, and 570 kph with technicians on board.
The test runs, conducted at the test track that straddles the cities of Tsuru and Otsuki, were intended to examine the maglev train's stability and durability.

http://www.japantimes.co.jp/cgi-bin/getarticle.pl5?nb20031203a1.htm

Babydwergnijlpaard

Jip en Janneke, de dwergnijlpaarden van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, hebben een baby gekregen. Het is een mannetje en hij heet Simon. In tegenstelling tot gewone nijlpaarden leven dwergnijlpaarden solitair, dus Jip zal zich niet met de opvoeding bemoeien. Hij woont in een apart verblijf.
Simon weegt negentien kilo, zijn moeder is ongeveer negen keer zo zwaar. De draagtijd van dwergnijlpaarden is tweehonderd dagen.
Dwergnijlpaarden (Hexaprotodon liberiensis) komen vooral in Liberia, Ivoorkust en Sierra Leone, en worden bedreigd door de ontbossing en burgeroorlogen in de regio. De dierentuin van Basel coördineert het Europese fokprogramma voor dierentuinen, dat de soort in leven moet helpen houden.


Bart Braun http://www.natutech.nl/nieuwsDetail.lasso?ID=2242

De nieuwe Neptunus

Edinburgh (GB) - Voor het eerst hebben astronomen een planetensysteem ontdekt dat overeenkomsten vertoont met het Zonnestelsel.
In de zoektocht naar werelden buiten het Zonnestelsel hebben astronomen al zo'n honderd planeten gevonden die om andere sterren draaien dan de Zon. Erg herkenbaar zijn deze werelden niet. De planeten zijn van de orde van grootte van Jupiter, en staan heel dicht bij hun ster. Mark Wyatt, astronoom van het Royal Observatory in Edinburgh, heeft nu een planetensysteem gevonden dat veel meer lijkt op ons eigen Zonnestelsel.
Wyatt analyseerde data afkomstig van de infraroodtelescoop SCUBA, gelegen op Hawaii. Daarop is een schijf van koud stof te zien rondom de heldere ster Vega. De schijf ligt relatief ver weg van de ster, ongeveer twee keer zo ver als de afstand van de Zon tot Neptunus, en is onregelmatig van vorm.
Met een computermodel verklaarde Wyatt de vorm van de stofschijf. "Waarschijnlijk bestaat binnen het stof een planeet die op Neptunus lijkt, zowel qua massa als qua afstand tot de ster", legt de astronoom uit. Die planeet moet aanvankelijk dichter bij de ster gevormd zijn. Onderweg naar zijn huidige baan sleepte hij kometen met zich mee, die nu het stof plaatselijk dikker doen lijken.
"In ons zonnestelsel is hetzelfde gebeurd", aldus de astronoom. "Neptunus is dichter bij de Zon gevormd, en werd door Jupiter naar zijn huidige positie gedreven." Wyatt vermoedt daarom dat Vega ook een Jupiter-achtige planeet als metgezel heeft. Wie weet cirkelt er bovendien een kopie van de Aarde om de ster.
Danièle Gibney

http://www.natutech.nl/nieuwsDetail.lasso?ID=2243

LOFAR krijgt subsidie

LOFAR is ’s werelds grootste radiotelescoop en wordt in Nederland gebouwd.

LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons Heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR ontwikkelt deze radiotelescoop als een netwerk van tienduizenden sensoren. Die kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 350 kilometer en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk.
http://www.lofar.nl/html%20files/omschrijving.htm

52 MILJOEN EURO VOOR HET AMBITIEUZE LOFAR PROJECT
De Ministerraad heeft vandaag het besluit genomen om 52 miljoen subsidie toe te kennen aan het LOFAR project. De leden van het LOFAR Consortium hebben zeer verheugd gereageerd. Met deze subsidie en de bijdragen van de organisaties in het LOFAR consortium zal LOFAR in Nederland kunnen worden gebouwd.

http://www.astron.nl/press/LOFAR_subsidie.htm

zie vooral ook http://www.lofar.nl

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage