Errare humanum est

Back with a new batch!

30/12/2004

Omdat het weer op nummer 1 staat in de poll, sluiten we daarmee jaar 2004 af. Goede jaarwisseling!

2004 was warm, nat en zonnig
Door Daniël Hoenderdos
ROTTERDAM 31 DEC. Het afgelopen jaar was warmer en natter dan de langjarige gemiddelden. Dat stelde het KNMI vast. De gemiddelde jaartemperatuur was 10,3 graden, tegen een langjarig gemiddelde van 9,8. Gemiddeld viel 860 mm neerslag, terwijl het langjarig gemiddelde 799 mm bedraagt.2004 was het achtste warme jaar op rij.

,,Vroeger was een jaargemiddelde van boven de 10 graden Celsius heel uitzonderlijk'', zegt Rob Sluyter die de gegevens opstelde. Hij wijdt de warme jaren aan het broeikaseffect en wijst erop dat het KNMI deze ontwikkeling al eent tijdje ziet aankomen. ,,De langjarig gemiddelde temperatuur zal over veertig jaar aanmerkelijk hoger liggen dan nu'', voorspelt hij. Of we in Nederland ook van die hogere temperaturen kunnen gaan genieten, weet hij echter niet, omdat niet te voorspellen is hoe een hogere temperatuur correleert met wolkontwikkeling. ,,De extrapolerende modellen laten in de meeste gevallen echter wel meer neerslag zien.''

2004 was erg zonnig met een landelijk gemiddelde van 1735 zonuren tegen 1553 zonuren in het langjarig gemiddelde. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met 1885 zonuren, in Deelen scheen de zon het minst: 1555 uren. In De Bilt werden 1625 uren zonneschijn genoteerd tegen normaal 1527. Ook zonloze dagen waren er minder dan normaal: 54 tegen 78 dagen.

7 reacties:

 • Op 2:50 p.m. , Blogger Koos zei...

  Ik wens je een zompig 2005!

   
 • Op 3:51 p.m. , Blogger Koos zei...

  O ja, je vond het kaartje van 'Le Dakar' toch aan de kleine kant? In hetzelfde logje op lettervermicelli heb ik nu een link naar een heuse flash-animatie staan. Kijken! (onderaan)

   
 • Op 10:31 p.m. , Blogger Koos zei...

  En de volgende keer alsjebliéft iets over jonglerende nijlpaarden! Weer...zucht...

   
 • Op 9:29 a.m. , Blogger Daniël zei...

  Ik beloof je dat er een blogje komt waarin jonglerende nijlpaarden (al dan niet geforceerd) zullen voorkomen.
  Maar vooralsnog lijkt het erop dat Errare humanum est meer aandacht gaat besteden aan het weer en rabiate leugens. Wij vragen ons af of dat valt te combineren...

   
 • Op 12:14 p.m. , Blogger Koos zei...

  Het KNMI doet dat anders al jaren...

   
 • Op 2:52 p.m. , Blogger Daniël zei...

  Nee, het KNMI is tamelijk betrouwbaar waar het gaat om klimaatonderzoek. Jij bent in de war met meteoconsult; die zitten er stelselmatig naast.

   
 • Op 8:08 a.m. , Anonymous Anoniem zei...

  Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

   

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage