Errare humanum est

Back with a new batch!

03/01/2005

Afrikaanse scepsis
Waarom het niet lukt echoot in de waterput
Van onze correspondent Arne Doornebal
BULAGA – Op nieuwjaarsdag werden de vredesonderhandelingen bijna bekrachtigd, maar vandaag werd dat hoopvolle nieuws weer naar het land van hoop en onvervuld verlangen verwezen. Dit gebeurt hier wel vaker, en het maakt de mensen sceptisch.

Oud en nieuw is dan ook geen feest om een gelukkig nieuwjaar te vieren, maar een excuus om flink dronken te worden. Voor het eerst was het verboden om op straat vuren aan te steken want dat liep te vaak uit de hand. Het verbod werd op een paar autobanden en kerstbomen na nageleefd. Geld verspillen aan vuurwerk doen ze hier niet want wat je niet hebt kun je niet verspillen, hoewel er voor drank er blijkbaar wel degelijk geld te vinden blijkt. De ellende wordt weggedronken, alcoholisme is een aanzienlijk probleem.

De scepsis uit zich ook in de opvatting van een paar jongens die met behulp van sponsors twee jaar geleden in Nederland kwamen. Zij zien pijnlijk goed in waarom het hier in Afrika maar niet lukt. Het kost namelijk half uur om naar de bron te lopen en terug te komen met twintig liter water in een tankje. Dat moet dan tegen de berg opgezeuld worden.

In de Kibanja is wordt weliswaar het regenwater opgevangen in een enorme tank, die van Nederlandse steun is gefinancierd hier ook neergezet met Nederlandse steun, maar nu is het droge seizoen aangebroken. “Als je toch elke dag alleen al een half uur kwijt bent aan water halen dan schiet het toch nooit op?” vragen de jongens retorisch en dat klopt. Want het is niet alleen water halen, maar ook het koken (ruim twee en een half uur duurt dat, twee keer per dag), met de hand wassen) en talloze andere zaken die bij ons heel simpel zijn. Men houdt inderdaad weinig tijd over hebt om te werken of te studeren.

1 reacties:

  • Op 5:48 p.m. , Anonymous Anoniem zei...

    Het is toch wat he!! De wereld is zo onrechtvaardig. Weet alleskunner Arne hier geen oplossing voor? Sietske

     

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage