Errare humanum est

Back with a new batch!

08/05/2003

Gekregen


Leon Bogaard schrijft een column

Volksvertegenwoordiging

En jawel het balletje is weer eens opgegooid. De legalisatie van de softdrugs is weer eens onderwerp van gesprek. Dit maal was het president van de rechtbank van Maastricht, de heer Lampe die pleit voor de legalisering van hasj en weed.

Feit: meerderheid tweede Kamer is voor.
Feit: Meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen.
Vraag: Hoe kan dat toch dat de volksvertegenwoordiging, de vertegenwoordigers van ons, de mensen / inwoners van Nederland niet de mening delen van ons mensen / inwoners van Nederland?

Ik heb mijn twijfels bij de term volksvertegenwoordiging. Leden van de Statengeneraal, je weet wel de mensen die door het volk gekozen zijn om in de Eerste en Tweede Kamer ons land en onze mensen te vertegenwoordigen lijken geen moeite te hebben om het geen waarvoor ze in de Kamer zitten zomaar naast zich neer te leggen. Weer stond in de krant dat, ditmaal twee leden van het CDA, kleden van de Kamer zonder enig schuldgevoel na de zomer hun functie neerleggen. Respectievelijk de nummers 10 en 13 van de lijst stoppen ermee, zomaar. De politiek heeft de afgelopen tijd al niet gebaad in weelde ten aanzien van het vertouwen van de kiezer, deze acties zullen het zeker niet versterken. Zoals de Trouw al zei is de politiek een soort van uitzendbureau. Je kunt binnen lopen en er zo weer uitstappen, no questions asked.
Deze mensen missen het besef van hun functie. De term vertegenwoordiger zou eens duidelijk uitgelegd moeten worden alvorens mensen in de politiek aangenomen worden. Goed het gaat bij deze beide heren maar om ongeveer 12000 stemmen, maar toch dat zijn ook 12000 inwoners, mensen van het volk.
Bekijk nu de formatie. De heer Lampe had geen betere timing kunnen hebben om de drugsproblematiek aan de orde te stellen. D’66, de beoogde coalitiepartner van het illustere duo VVD en CDA, is al jaar en dag voorstander van de legalisatie. Zij kunnen zich heel hard gaan maken voor de legalisatie. D’66 is namelijk geoefend. In paars I en II hebben zij ook als ‘opvulling’ voor een meerderheid speerpunten van hun programma weten te realiseren. Het CDA is als enige tegen deze vernieuwde aanpak ten aanzien van softdrugs, toch zal Jan Peter zijn uiterste best moeten doen zijn standpunt bij deze kwestie te behouden.

Ja hoor in Nederland polderen we lekker verder. Legalisering of niet, de politiek is zich er nog niet van bewust hetgeen waarvoor zij in een mooi pak in een mooi kantoor rondom het binnenhof mogen bivakkeren Misschien moeten dit maar eens besproken worden.
Heren, dames uit het Haagse, u bent van harte welkom. Ik zit waarschijnlijk in de coffeeshop in het centrum van Zwolle. Sorry de naam kan ik niet zeggen, dat mag niet. Althans nog niet.

Leon Bogaard

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage