Errare humanum est

Back with a new batch!

18/01/2005

Computerspeljunks

ROTTERDAM 11 JAN. - De hersenen van computergamers vertonen overeenkomsten met die van drugsverslaafden. Dat blijkt uit een in Nature Neuroscience gepubliceerd onderzoek van Duitse wetenschappers die zijn verbonden aan de universiteitskliniek Hamburg-Eppendorf.

De hersenactiviteit blijkt bij een enthousiaste computerspelfanaat in proeven vergelijkbaar met dat van verslaafden. Het hersendeel dat met verslaving wordt geassocieerd, was ook sterk geactiveerd.De wetenschappers maten met een fMRI apparaat 24 proefpersonen waarmee ze een kaartspel speelden. De helft van deze proefpersoenen speelden geregeld spelletjes of gokten.

,,Met een fMRI kun je hersenfuncties meten'', zegt onderzoeker Richard van Wezel, werkzaam aan de leerstoel functionele neurobiologie van de universiteit van Utrecht. ,,Als je ergens aan denkt, dan hebben je hersenen extra zuurstof nodig. Die toename van zuurstofrijk bloed kun je zien'', aldus van Wezel.

Het viel de Duitse wetenschappers op dat de betrokken hersengebieden van de computerspelspelers minder activiteit vertoonden waardoor een grotere stimulans nodig was. Deze stimulans wordt door de wetenschappers gezocht in het hersendeel waar de ‘beloningsmechanismen' het menselijk handelen sturen (ventraal striatum).

De onderzoekers vermoeden dat die mensen moeite hebben om de neurotransmitter dopamine aan te maken. Een neurotransmitter is een molecuul dat betrokken is bij de informatieoverdracht tussen zenuwcellen. ,,In het algemeen kun je zeggen dat dopamine wordt geassocieerd met gevoelens van tevredenheid en geluk'', verklaart van Wezel.

In Aziatische landen hebben al enkele fanatieke spelers door obsessief spelgedrag het leven verloren. De wetenschappers vermoeden dat die spelers meer dopamine nodig hebben dan het brein kan aanmaken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage