Errare humanum est

Back with a new batch!

24/01/2005

Software test hitgevoeligheid

ROTTERDAM, 24 JAN (nu.nl / hitsongscience.com) – Nieuwe software van het Spaanse bedrijf Polyphonic HMI kan de hitgevoeligheid van een popliedje voorspellen, meldt nu.nl. De software, genaamd Hit Song Science , voorspelde volgens het nieuwsportaal al eerder het succes van Norah Jones en ook alle vijf hits van de Amerikaanse band Maroon 5 werden goed voorspeld.

Wanneer een nieuw liedje in de database wordt ingevoerd, isoleert en analyseert de software patronen in allerhande muzikale zaken als melodie, harmonie, tempo, pitch, beat et cetera. Dit proces wordt door de makers Spectral Deconvolution genoemd. Elk liedje is vervolgens op een raster dat het muzikale universum genoemd wordt.

Vervolgens kan worden gekeken naar de wiskundige overeenkomsten en afwijkingen met andere hits in het universum. Het viel de onderzoekers op dat de platen die hits geworden waren overeenkomstige wiskundige patronen hadden, en dat het zeldzaam was dat een plaat een hit werd die buiten de hitclusters vielen.

Wanneer dit gebeurde had volgens het Spaanse bedrijf weinig met de wiskunde van doen. "Een patriottisch plaatje dat vlak na elf september werd uitgebracht (Live, I will overcome?, red.) werd weer populair, niet vanwege de muziek (doh!, red.) maar vanwege de kracht van de boodschap in de tekst", aldus de webzijde.

Volgens de makers van de technologie is de software dan ook niet honderd procent waterdicht omdat er talloze andere zaken meespelen in het maken van een hitje. De belangrijkste drie factoren zijn dat het plaatje moet blijven hangen, het wiskundige patroon moet kloppen en het moet goed gepromoot worden. De software kan, aldus de makers, alleen die tweede factor openbaren.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage