Errare humanum est

Back with a new batch!

18/12/2003

Zonsopgang

De velden tussen Amersfoort en Amsterdam, daar waar het rijke deel van de randstad begint, lagen er wit bij vanochtend. De snerpende kou joeg in ijzige windvlagen over het braakliggende land. Ik stelde mij een boertje voor - afgekloven sigaartje in de mondhoek, blauwe overal, rode zakdoek, petje op – die met zijn kraag op en zijn hoofd schuin op klompen richting de opkomende zon liep. Hij had het koud, maar vloekte niet. Hij liep al 50 jaar elke ochtend op klompen voor dag en douw tegen de opkomende zon in. Hij was al lang blij dat het niet regende.

Ik zat te wachten, tot ik de eerste stralen zou zien. Die eerste magische stralen, van het hemellichaam wat ons leven geeft. Die eerste straal is de mooiste, net zoals de eerste liefde de hevigste en de eerste moord de moeilijkste. Alles went tenslotte.

Ik was heel moe, want het was heel vroeg en gisterenavond was ik bepaald niet op tijd gaan slapen. Ik was dan ook een uur later van huis weggegaan dan anders. Geen ramp natuurlijk – op de redactie word ik redelijk vrij gelaten wat mijn uren betreft, bovendien druppelt de rest van de redactie pas binnen tegen de tijd dat ik, in de koekjesfabriek waar ik vroeger werkte al weer de arbo-koffiepauze kreeg – maar ik vond het vooral zelf vervelend. Ik wil gewoon graag een ochtendmens zijn.

Ik verheugde me op de zonsopkomst. Winters licht is anders dan ´s zomers licht. Mooier. Harder. Onvriendelijker. Grimmiger. ´s Winters licht gaat door merg en been, kijjkt dwars door je heen. Geeft dat ongemakkelijke gevoel wat je ook wel eens krijgt als een ijskoningin je recht in je ogen kijkt. ´s Zomers licht is dan meer een lekker rond biggetje wat even verlegen naar je glimlacht en daarna haar blik afwendt. Ik houd wel van die strengheid, van dat onverbiddelijke winterse licht.

De plassen tussen Bussum en Weesp waren aan de oevers dichtgevroren. Enkele vogels vlogen verschrikt weg van de langs denderende trein. Op het monotone gedender van de trein werden mijn ogen zo zwaar dat zelfs het meegebrachte thermosflesje koffie ze niet open kon houden (bij Amersfoort was het spul al op, een liter is niet zo veel als het lijkt).
De straal zonlicht kwam door toen ik mijn ogen even dicht had omdat ik ze écht niet meer open kon houden. Zoiets kan mijn dag echt verpesten. Aan mijn chagrijn kwam pas om 15:30 een eind toen ik eindelijk een van de biologen te pakken kreeg. Tja. Ondertussen gaat de zon alweer onder.

16/12/2003

Biologen bestaan niet
Probeer ze maar eens te bellen. Volgens mij is de hele biologie verzonnen door mensen die helemaal niet bestaan. Ik krijg ze niet te pakken.

15/12/2003

Mailtjesnijd

Soms verstuur ik zulke leuke mailtjes. Neem deze nu (naam afgekort om persoongegevens te beschermen).


Lieve M,

houd devolgende data vrij

28-2, 29-2, 7-3 tm 14-3. 10-3 tm 16-3, 20-3, 24-3, 27-3, 30-3 t/m 1-4, 3-4, 4-4, 7-4, 11-4, 14-4, 18-4, 25-4, 2-5, 8-5 t/m 30-5

Resp. Het volk, Brussel-kuurne-brussel, paris nice, tirreno,milaan san remo, Dwars door Vlaanderen,e3 prijs vlaanderen, 3 daagse van de panne/koszijde, hel van het mergelland, ronde van vlaanderen, gent wevelgem, parijs roubaix, schelde prijs, amstelgoldrace, luik bastenaken luik, csc classic én vlaams-brabandse pijl, Giro dítalia

Over de belangrijke data vanaf juni (eigenlijk alleen dauphiné - van 6 t/m 13 maar dat terzijde) mail ik je in maart.

Voor de complete lijst wegritten in het nieuwe seizoen: http://www.cyclingnews.com/road.php?id=road/cal04

De tour is overigens van 3 t/m 25 juli dit jaar. Komt tijd, komt wieler meel, ik houd van je.

Met vriendelijke groet,
Daniël Hoenderdos

PS. Trouwens, ken jij iemand met een schotel antenne? Vanaf 16 december is namelijk de tour van costa rica en na kerst de ronde van de zuidchinese zee.

Woord van de dag
Commitmentsticker.

14/12/2003

Audamalus
De aller kutste film is met afstand, en dan bedoel ik niet zo maar een afstand, maar van hier naar Alpha Centauri is er niets bij, How to lose a guy in ten days.
Wilt u de longlist, of de short list? Ik waarschuw u tzt.

Bah. Wat een nare, vervelende, op de zenuwen werkende, afstotelijke, walgelijke, belachelijke, kansloze, door volslagen talentloze mensen vervaardigde, absurd slechte (shot list lezers mogen afhaken), klote, kut, *lees hier de meest vervelende ziekten die u zich kunt voorstellen* aftanse, knaken, verotte, bagger, meuk-achtige, gnoe-achtige zaad film.

En voor hen die het nog niet wisten: de film laat zich beschrijven als ontiegelijk ruk, extreem zaad en mega bout. De film is zo volstrekt achterlijk dat er gewoon weg te weinig woorden zijn die ik kan gebruiken om het kreng te beschrijven. Daarom heb ik mijn creatieve geest aan het werk gezet om er zelf maar een te verzinnen. Ik opteer derhalve voor het woord audamalus.

En dat mogen ze van mij in de lessen cicero onze intellectuele voorhoede bijbrengen!

12/12/2003

Ik ben verliefd!
Ze is platinablond, stinkend rijk en verschrikkelijk dom. Paris Hilton is haar naam, kleindochter van de Hotelbouwer en ongeneerd verkwistend. Zo vierde ze haar eenentwintigste verjaardag in Tokio, Londen, Las Vegas ('My grandfather built this fucking town'), New York en Los Angeles en roomservice is net zo gewoon als afstandsbediening. (Met dank aan Vrij Nederland voor deze informatie).

Paris, if you are reading this: I want to marry you, and give you everything I'll ever own. I want you to have my children and grow old with you. I want to love you, and feel you, and cherish you and put you up pedestals and wrap myself around you and bathe in your glory.

Zo. En nu weer terug naar de orde van de dag.

05/12/2003

Hier ligt Quote, nog steeds niet dood
(doordat criminele stoethaspels niet kunnen mikken)

‘In verband met veranderende eigendomsopvattingen wordt u verzocht goed op uw eigendommen te passen.’
Politiek filosoof Henk Woldring trof in de jaren tachtig in de togakamer van de Universiteit van Amsterdam een briefje aan met dit. De Groene Amsterdammer, 6 december 2003

‘Let maar op, het komende jaar stijgt het aantal verkrachtingen en zullen meer mensen alleenstaand raken.’
Opheffer (Theodor Holman) ziet de toekomst somber in. De Groene Amsterdammer, 6 december 2003

‘Als vrouwen van twintig konden we niet vermoeden ooit meisjes van veertig te worden.’
Marja Pruis over de vergankelijkheid van vrouwelijke schoonheid. De Groene Amsterdammer, 6 december 2003

‘Toen Reon en ik Turkije binnenkwamen, zagen we bij de douane zo´n plaatje dat je voor de streep moest wachten en dat echtparen met zijn tweeën naar voren mochten. We keken elkaar even aan en stapten met zijn tweeën naar het loket. De ambtenaar zei “Couples only!” Ik zei: “We áre a couple.” Hij keek in onze paspoorten en verzuchtte: “Dutch.”’
Gay-krant hoofdredacteur Henk Krol gaat zijn geaardheid, ook niet in een moslimcultuur ‘verstoppen’. Vrij Nederland, 6 december 2003

‘Humor is je overlevingsdrang. Reon en ik hebben nooit zoveel samen gelachen als tijdens mijn ziekte.’
Gay-krant hoofdredacteur Henk Krol over zijn inmiddels gewonnen strijd tegen darmkanker. Vrij Nederland, 6 december 2003

‘Volgens leidende rabbijnen zijn condooms met een heel klein gaatje toegestaan, om de normale vorm van samenleven niet helemaal te verhinderen en de kans op besmetting te minimalisering.’
Rabbijn Raphaël Evers legt uit wat er volgens de joodse wet is toegestaan inzake het gebruik van condooms. De Volkskrant 2 december 2003

"Reports that say that something hasn't happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns - the ones we don't know we don't know."
Met dit citaat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, deze week de Foot in Mouth Award voor kletskoek gewonnen. Die wordt uitgereikt door de Plain English Campaign. Bron: Plain English Campaign (via Taalpost).

04/12/2003

Docenten raden

Een nieuwe dag, een nieuw rubriekje. De opdracht is simpel. Welke docent zou dit gezegd kunnen hebben? Onder de goede oplossingen wordt geen taart verloot.

Beste Daniël,

Je begint nu langzaam volwassen te worden en dus komt het moment dat je je wat minder als student en wat meer als journalist moet gaan gedragen. Een mail openen met "Hoi" is ongepast en moet je dus ook maar niet meer doen. Kwestie van sociale vaardigheid.


Hint: Sociale vaardigheid.

03/12/2003

Ideeënbus 2

Het land van de reizende trein

Japanse magneet trein gaat 581 km/h (bewijs dat de afstand tussen Osaka en Tokyo binnen het uur kan worden afgelegd).

The train set previous speed records Nov. 19, when it reached 579 kph on an unmanned run, and 570 kph with technicians on board.
The test runs, conducted at the test track that straddles the cities of Tsuru and Otsuki, were intended to examine the maglev train's stability and durability.

http://www.japantimes.co.jp/cgi-bin/getarticle.pl5?nb20031203a1.htm

Babydwergnijlpaard

Jip en Janneke, de dwergnijlpaarden van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, hebben een baby gekregen. Het is een mannetje en hij heet Simon. In tegenstelling tot gewone nijlpaarden leven dwergnijlpaarden solitair, dus Jip zal zich niet met de opvoeding bemoeien. Hij woont in een apart verblijf.
Simon weegt negentien kilo, zijn moeder is ongeveer negen keer zo zwaar. De draagtijd van dwergnijlpaarden is tweehonderd dagen.
Dwergnijlpaarden (Hexaprotodon liberiensis) komen vooral in Liberia, Ivoorkust en Sierra Leone, en worden bedreigd door de ontbossing en burgeroorlogen in de regio. De dierentuin van Basel coördineert het Europese fokprogramma voor dierentuinen, dat de soort in leven moet helpen houden.


Bart Braun http://www.natutech.nl/nieuwsDetail.lasso?ID=2242

De nieuwe Neptunus

Edinburgh (GB) - Voor het eerst hebben astronomen een planetensysteem ontdekt dat overeenkomsten vertoont met het Zonnestelsel.
In de zoektocht naar werelden buiten het Zonnestelsel hebben astronomen al zo'n honderd planeten gevonden die om andere sterren draaien dan de Zon. Erg herkenbaar zijn deze werelden niet. De planeten zijn van de orde van grootte van Jupiter, en staan heel dicht bij hun ster. Mark Wyatt, astronoom van het Royal Observatory in Edinburgh, heeft nu een planetensysteem gevonden dat veel meer lijkt op ons eigen Zonnestelsel.
Wyatt analyseerde data afkomstig van de infraroodtelescoop SCUBA, gelegen op Hawaii. Daarop is een schijf van koud stof te zien rondom de heldere ster Vega. De schijf ligt relatief ver weg van de ster, ongeveer twee keer zo ver als de afstand van de Zon tot Neptunus, en is onregelmatig van vorm.
Met een computermodel verklaarde Wyatt de vorm van de stofschijf. "Waarschijnlijk bestaat binnen het stof een planeet die op Neptunus lijkt, zowel qua massa als qua afstand tot de ster", legt de astronoom uit. Die planeet moet aanvankelijk dichter bij de ster gevormd zijn. Onderweg naar zijn huidige baan sleepte hij kometen met zich mee, die nu het stof plaatselijk dikker doen lijken.
"In ons zonnestelsel is hetzelfde gebeurd", aldus de astronoom. "Neptunus is dichter bij de Zon gevormd, en werd door Jupiter naar zijn huidige positie gedreven." Wyatt vermoedt daarom dat Vega ook een Jupiter-achtige planeet als metgezel heeft. Wie weet cirkelt er bovendien een kopie van de Aarde om de ster.
Danièle Gibney

http://www.natutech.nl/nieuwsDetail.lasso?ID=2243

LOFAR krijgt subsidie

LOFAR is ’s werelds grootste radiotelescoop en wordt in Nederland gebouwd.

LOFAR is een uniek ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons Heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR ontwikkelt deze radiotelescoop als een netwerk van tienduizenden sensoren. Die kleine antennes zijn verdeeld over een gebied met een diameter van 350 kilometer en gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk.
http://www.lofar.nl/html%20files/omschrijving.htm

52 MILJOEN EURO VOOR HET AMBITIEUZE LOFAR PROJECT
De Ministerraad heeft vandaag het besluit genomen om 52 miljoen subsidie toe te kennen aan het LOFAR project. De leden van het LOFAR Consortium hebben zeer verheugd gereageerd. Met deze subsidie en de bijdragen van de organisaties in het LOFAR consortium zal LOFAR in Nederland kunnen worden gebouwd.

http://www.astron.nl/press/LOFAR_subsidie.htm

zie vooral ook http://www.lofar.nl

02/12/2003

Ideeënbus

Interessante stukken vind je overal op het internet. Je mag er zelf een coherent verhaal van maken, daar heb ik geen tijd voor.

Schatgraven met Odyssee Marine Exploration (OME - http://www.shipwreck.net)
For OME, locating this forgotten vessel is part of a larger effort to create a new type of business--commercial marine archeology. The company's plan is to locate and survey deep-water wrecks, and then negotiate recovery agreements with the countries that have legal rights to these ships and cargoes. Governments would retain cultural artifacts. OME would earn back its exploration and recovery costs and, its founders hope, make a profit by selling the remaining artifacts to museums and private collectors. With most of what has been lost at sea accessible only by those using remote operated vehicles (ROVs), there is a fortune to be made. But the cost of such a search is high. With the Minibex costing about $20 per minute, Stemm needs to limit his searches to places where he has some assurance that he will find sunken valuables.
link

En met succes!

JACKSONVILLE, Florida (AP) -- Historical records indicate the side-wheel steamer SS Republic was carrying 20,000 gold coins -- worth $120 million to $180 million today -- when a hurricane sent it to the bottom of the Atlantic in 1865.
But there could be more. A lot more.
Based on early examination of the sunken wreck by the crew of the ship Odyssey Explorer, coin expert Donald Kagin thinks there could be close to 30,000 gold pieces down there, 1,700 feet beneath the surface.
Either way it will almost certainly be one of the richest shipwrecks ever salvaged. And because it is so far out in international water, salvage company Odyssey Marine Exploration doesn't have to share the wealth with coastal state governments. The company also gained legal possession of the site in federal court under a principle known as "admiralty arrest" to bar anyone else from laying claim to the treasure.

link

Kogelinslag
Ballistische informatie over wondvorming bij kogelinslagen. Voor als de aanslag op Quote wel succes moet hebben.
http://www.firearmstactical.com/wound.htm

Potvisdwalingen
De laatste tijd stranden steeds vaker potvissen (Ameland, Maasvlakte). Potvissen trek langs geomagnetische velden in de zee. Hoe komt dat?

Waardoor de dieren de draad kwijt raken is nog steeds niet bekend. Wel is het volgens Camphuijsen duidelijk dat de plekken waar potvissen stranden, de uitlopers van de geomagnetische lijnen vormen. Eenmaal in de Noordzee zijn walvissen bijna altijd ten dode opgeschreven.
http://www.biol.rug.nl/helix/helix123/saskiam.htm

Logisch lijkt te veronderstellen dat bij Ijsland, waar veel vulkanische activiteit is, wellicht zich de laatste tijd veranderingen hebben voorgedaan in de compositie van de zeebodem (de route naar het zuiden voert langs dit eiland). Ook ivb met de zonnevlammen die de laatste tijd zo huishouden (denk aan het zweedse energie net). Maar ook denkt men aan het lawaai van olieplatforms.

Die platforms nabij de Shetlandeilanden brengen het oriëntatievermogen van de potvissen in de war, waardoor ze een verkeerde richting kiezen. De voorbije vier jaar zijn maar liefst 80 ronddolende walvissen aangespoeld op de Noordzeekusten. Dat is veel meer dan vroeger.
link

en zelfs de vingerafdrukken van onderzeeboten.

Open toegang in middelen tot wetenschappelijk onderzoek
Naar aanleiding van een onderzoek van de BBC

Children with delayed speech tend appear to use a different part of their brain to listen, research suggests.
Miami Children's Hospital used sophisticated MRI scans to compare the brains of children with and without speech problems.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3233762.stm

rees gisteren de vraag in hoe verre de wetenschap wordt voortgestuwd door de techniek. In de tijd dat de microscoop nieuw was werd de wereld bedolven onder de nieuwe feitjes en ontdekkingen, en nu is dat me de MRI ook weer zo. Om de haverklap kunnen we dit soort artikeltjes lezen. En nu zegt de Australische

Dr Richard Jefferson, founder of the non-profit organisation CAMBIA based in Canberra, is urging the global biotechnology community to support a new program to promote this "open access".
The new program is called Biological Innovation for Open Society (BIOS) and Jefferson will announce it at the World Economic Forum to be held in Davos, Switzerland next January.
Jefferson said the tools of innovation were being withheld from the public and from innovators themselves, stifling competition, fair play and creativity.
link